Yogaserie Emoties

Kun jij goed omgaan met je boosheid, angst en verdriet? Weet je wat je op de momenten dat je emotioneel bent het beste kunt doen? Wat je dan nodig hebt?

In deze lessen leer je vanuit de reacties in je fysieke lichaam de emoties te herkennen en daar zo goed mogelijk mee om te gaan.

Les 1 – Boosheid

Hi

Je hebt voor deze les nodig:

– eventueel een meditatiekussen

– eventueel een dekentje

Ben jij iemand die zich snel irriteert? En loopt dit wel eens op tot frustratie en zelfs boosheid?

De houdingen in deze les horen bij de lever en galblaas. De emotie van deze organen is frustratie en boosheid. De gezegdes: ‘zeggen wat je op je lever hebt’ en ‘je gal spuwen’, spreken voor zich.

De genoemde emoties mag je in deze les onderzoeken en wie weet als je je bewust wordt van je verwachtingen en behoeftes in deze oplopende gevoelens, hoeft het helemaal niet meer zover te komen dat je je gal spuugt…

Les 2 – Verdriet

Hi

Je hebt voor deze les nodig:

– rugrol van ongeveer 10 cm

– yogastrip of blok of opgevouwen dekens

– meditatiekussen of iets anders hoogs

Verdriet past bij de longen. Je adem stokt als je iets naars ziet en je kan opgelucht ademhalen als er iets van je af valt.

In deze les gaan we de longen aan alle kanten ruimte geven, zodat de rek en druk in dat gebied ervoor zorgt dat wat daar opgeslagen ligt, losgelaten kan worden. Dat geeft ruimte. De inademing kan die ruimte opvullen en dat zorgt voor een nog groter gevoel van ruimte en lichtheid.

Als je daarna gevoelens van verdriet in die ruimte kan plaatsen, kunnen ze verminderen of oplossen. 

Les 3 – Angst

Hi

Je hebt voor deze les nodig:

– opgevouwen deken

– stoel of iets dat zo hoog is als een stoelzitting

In deze les mag je kijken naar waar jouw angst zit en wat je angstbestrijders zijn. Ga jij je angst relativeren of leidt je jezelf af? Herken jij je in het willen behouden van de controle willen behouden of past perfectionisme helemaal bij jou?

We hebben allemaal onze eigen methodes ontwikkeld om niet naar de angst toe te hoeven gaan. In de Yin Yoga zoek je het ongemak juist op en dat kan best spannend of uitdagend zijn. Angst kan om de hoek komen kijken.

Deze les heeft een aantal uitdagende houdingen in zich, zodat je heel bewust kunt waarnemen hoe jij reageert op angstgevoelens.

*Ik heb de informatie voor deze les van de website www.desteven.nl gehaald. Een hele interessante site waarin je kunt lezen over emoties en hoe hiermee om te gaan. 

Les 4 – Vertrouwen

Hi

Dit heb je voor deze les nodig:

– (meditatie)kussen

– deken

Vertrouwen ontstaat door gewenning. Als je vertrouwen ervaart voel je je veilig. In de houdingen van deze les mag je onderzoeken wat er gebeurt als je op de grens komt van vertrouwen en gebrek aan vertrouwen. Hoe reageert je fysieke lichaam? Wat gebeurt er mentaal? En emotioneel? Hoe kun je jezelf en je lichaam helpen om je meer vertrouwt te voelen?

Je mag je gedachten observeren en bekijken of ze communiceren vanuit de kindrol, de ouderrol of de volwassenenrol. Alleen gedachten vanuit de volwassenenrol geven en schenken vertrouwen. Wanneer je dit ervaart, kun je dit bewust inzetten om met meer vertrouwen in een uitdagende houding te blijven. 

Les 5 – Gekwetstheid

Hi

Je hebt voor deze les nodig:

– meditatiekussen of iets anders hoogs

– extra dekentje

In deze les heb ik gekwetstheid en je kwetsbaar voelen gekoppeld aan het hart. De tegenoverliggende emotie zou zelfwaardering kunnen zijn. Je mag vanuit zelfwaardering en zelfrespect jouw kwetsbaarheid in een houding opzoeken. Wie weet kan er ook een (oud) gevoel van gekwetstheid opgelost worden?