Yogaserie Chakra’s

Zeven chakra’s die elk een ander aspect van het leven aanraken, zoals bijvoorbeeld veiligheid, plezier en in contact zijn met jezelf en de ander.

In deze lessen onderzoek je of één belangrijk kenmerk van elk chakra in jouw verankerd is of hoe je deze kwaliteit beter kunt herkennen en gebruiken.

Les 1 – Chakra 1 – Stevige basis

Hi

Je hebt voor deze les nodig:

– kussen of opgevouwen deken

– muur

Een chakra kun je zien als een draaiende schijf van energie. Energie wordt hier gebundeld. De energie kan snel of langzaam bewegen. Met andere woorden: een chakra kan meer open staan of meer gesloten zijn. Als het meer open staat zullen de kenmerken die horen bij dat chakra sterk aanwezig zijn, als het meer gesloten is zullen de kenmerken zich minder uiten in je dagelijks leven.

In deze YIN-les mag je onderzoeken of jouw eerste chakra meer of minder geopend of gesloten is. Misschien herken je kenmerken die overheersen en komen deze ook terug in de Yinhouding zelf.

De houdingen die we doen brengen meer balans in dit eerste chakra, zodoende kun je naarmate de les verloopt misschien wel merken dat kenmerken die overheersen afzwakken en andere sterker worden. Je hebt nodig: -kussen of opgevouwen deken -muur

Les 2 – Chakra 2 – Plezier

Hi

Je hebt voor deze les nodig:

– onderrugrol van ongeveer 12 cm

 -extra dekentje

Elk chakra heeft verschillende kwaliteiten. Plezier en genot horen helemaal bij dit heiligbeenchakra. Je mag onderzoeken of je je plezier kan behouden in een Yinhouding of dat genieten ver te zoeken is.

Ook mag je ervaren in hoeverre de energie van dit tweede chakra bij jou in beweging is. Stroomt het goed, is er veel van alles? Of stroomt het minder, voel je je klein en krap? 

Les 3 – Chakra 3 – Kracht

Hi

Je hebt voor deze les nodig:

– eventueel een yogablok of iets dat daarop lijkt

– eventueel een zwaarder kussen

In deze Yinles, die helemaal gaat over de energie van het derde chakra, mag je onderzoeken in hoeverre deze energie bij jou aanwezig is.

Als dit chakra in balans is, dat sta je goed in je kracht. Je weet wie je bent en wat je kan en handelt daarnaar zonder jezelf en de ander te schaden. Hoewel we streven naar balans, is nooit alles altijd in balans en kan het best zo zijn dat de energie van het derde chakra bij jou enorm aanwezig is. Daardoor zullen de eigenschappen die bij het derde chakra horen worden vergroot. Het kan ook zijn dat deze energie minder goed aanwezig is, waardoor je minder goed gebruik kan maken van de genoemde eigenschappen.

Je mag de ’teveel’ en de ’te weinig’ energie van dit chakra bij jezelf onderzoeken aan de hand van jouw reactie op het gevoel dat ontstaat in de houdingen. Dit geeft je informatie over jouw derde chakra energie. 

Les 4 – Chakra 4 – Zelfaanvaarding

Hi

Je hebt voor deze les nodig:

– yogastrip of rolletje

– meditatiekussen of iets anders van ongeveer 20 cm hoogte (yogablok, boeken)

Het vierde chakra is het hartchakra. Het hart staat voor mededogen, empathie, warmte, liefde, maar ook haat. Bij dit hartchakra horen ook de longen en die staan vooral voor ruimte, jouw ruimte. Deze kenmerken nemen we mee in deze les.

Door een verandering te brengen aan de achterkant van het hart (daar waar je van alles met je mee kunt dragen), ontstaat er ruimte naar de voorkant. Die ruimte mag ingevuld worden met warmte en liefde voor jezelf en de ander. 

Les 5 – Chakra 5 – Stilte

Hi

Je hebt voor deze les nodig:

– meditatiekussen of iets anders dat een bepaalde hoogte en stevigheid heeft

– eventueel een extra deken

Bij het vijfde chakra horen geluiden en in het verlengde daarvan ook stilte. De afwezigheid van geluid. Dat hoeft niet te betekenen dat het volledig stil is in en om je heen.

Je mag de beweging en de geluiden waarnemen vanuit het oog van de orkaan, waar het windstil is. Zo mag je ook in een Yinhouding de onrust ervaren vanuit een plek van stilte. 

Les 6 – Chakra 6 – Visualisatie

Hi

Je hebt voor deze les nodig:

– eventueel een meditatiekussen

– eventueel een dekentje

Het zesde chakra staat voor intuïtie en visualisatie. Vooral visualiseren nemen we mee in deze les.

We starten met een visualisatie-oefening om het zesde chakra te activeren, daarna mag jij de houding aannemen die past bij jou in het moment. Vanuit je intuïtie mag je voelen welke houding dat is. Als je de les vaker zou dan, zou het zo maar een volgende keer een heel andere les kunnen zijn. 

Les 7 – Chakra 7 – Meditatie

Hi

Dit heb je voor deze les nodig:

– (meditatie)kussen of deken

Deze les gaat over het zevende chakra. Het chakra dat staat voor éénheid en is het best te beïnvloeden door meditatie. Dat is wat we naast Yinhoudingen ook gaan doen.

Aan het eind van de les gaan we langer zitten dan je gewend bent van een Yinles. De houdingen bereiden het lichaam voor op het langere zitten, zodat benen, bekken en onderrug al wat soepeler zijn en zich makkelijker kunnen voegen in de zithouding.